JULIA MALMSTEN

Mer jämställt på nätet

Inlägget är i samarbete med Semcon.

Den här videon fick mig att tänka lite på ojämställt det är med vissa yrken, hur allt framställs på internet blir ju faktiskt det som vi ser mest och blir vana vid, om man söker på ett yrke på internet där det är vanligast med t.ex kvinnor, så kommer det endast bilder på kvinnor i yrket. Vilket ju såklart får oss i slutändan att tänka att jobbet bara är för kvinnor, eller bara för män. Eftersom internet och sociala medier påverkar våra tankar mycket. Jag tycker det är en viktig fråga då alla borde känna att yrket passar för dom, om det är något man är intresserad av! Och inte avvika för att det är ett jobb som "passar bättre" eller är vanligare för det andra könet :)

Semcon är ett företag som nu skapat en ny funktion som heter Re-search, det är en sökmotor som ska göra det mer jämställt när du söker på internet på olika yrken. När jag hörde om detta och själv testade fick det mig att inse hur ojämställt det är på internet, testa att söka på tillexempel "läkare" så kommer endast bilder på män upp, och om du söker på "förskollärare" kommer endast kvinnor upp.

Deras sökmotor gör att det ska blandas och vara lika många av varje kön när du söker på ett yrke. Det nya sökresultatet visas i ett nytt fönster, där bilder som kanske annars hamnar långt ner lyfts fram! - För att visa att det faktiskt är kvinnor som också jobbar som ingenjörer, eller män som också jobbar som förskollärare om det är dessa yrken du googlar t.ex. Tycker det är en grym tjänst verkligen, ni kan läsa mer om det här.

Gillar

Kommentarer

bolmgren
bolmgren,
Smart! Lär behövas 😊
nouw.com/bolmgren
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229