JULIA MALMSTEN

To Africa With Love

Tillbaka i New York, som om ingenting har hänt? Inte riktigt men det är både sjukt och fantastiskt hur man förflyttar sig från olika platser i världen, det går så snabbt, man träffar nya människor, som betyder, skapar minnen, lämnar avtryck, sedan är det dags att åka. Jag har tänkt mycket på om det bara är jag som känner sådär pga jag rest så mycket det senaste året, eller om det är så det är. Livet bara går, försöker verkligen att sitta ner och ta ett moment då och då, kolla tillbaka på bilder, läsa igenom konversationer och bara liksom smälta. I vilket fall som helst, jag har nu kommit hem efter 8 dagar i mitt Kapstaden <3

Jag spenderade nästan en månad i Kapstaden i Maj och har sedan dagen jag lämnade tänkt på när jag ska få tid att åka tillbaka. Och nu i november var det dags, för er som missat så ska jag förklara lite om resan, jag gjorde marknadsföring på mina sociala medier om att jag åker tillbaka, och jag skrev att man skulle kontakta mig om man ville följa med. Jag vill få ner tjejer/killar från europa för att visa en annan verkligheten, för att "spread the word" för att fler ska få annat livsperspektiv och bli bättre på att uppskatta hur vi har det. Jag vill också få ner tjejer/killar från europa för att visa dom vilka äventyr som Kapstaden bjuder på, visa dom hur underbara människor det finns och helt enkelt visa livet på andra sidan jorden.

Jag fick flera mail och tjejer som kontaktade mig, jag jobbade på resan ett bra tag och tillslut bokade ett gäng på fyra tjejer, vilket var helt perfekt. Fyra tjejer från fyra olika platser i Sverige. Ingen kände någon sedan innan, det enda som var gemensamt var att de hittade resan via mina sociala medier samt att vi alla ville åka till Kapstaden.

De fyra tjejerna som följde med mig var alla unika och underbara på olika sätt. Vi hade så otroligt roligt ihop och klickade verkligen grymt!! Jag tycker det är så powerful att 5 tjejer från olika städer i Sverige möts upp i Kapstaden för en vecka tillsammans, alla har delat med sig av olika historier och vi har pratat, stöttat och skrattat.

Tillsammans upplevde vi safari, bungy jump, shark cage diving, god mat, fina stränder, otrolig miljö, hikes osvosv. Eftersom detta var min andra gång så tog jag runt tjejerna och visade mina favoritplatser och delar av min favoritstad, Kapstaden <3 Kapstaden har allt. Olika miljöer, otroliga stränder, underbara människor, fantastisk mat, häftiga djur osvosv.

Och inte minst så umgicks vi med lokala människor och hjälpte ett barnhem och en familj i en kåkstad. Som många av er vet spenderade vi mycket tid på ett barnhem och i kåkstäder. Jag startade en insamling ca 6 veckor innan vi åkte och fick ihop 28.000 svenska kronor, vilket är helt fantastiskt pga alla er!

Det finns ett barnhem i kåkstaden Kayelitsha som heter Abaphumeleli, jag var där i Maj och nu var vi tillbaka, det är så mysigt när barnen känner igen en och de ger en så mycket kärlek. Jag ger tillbaka all kärlek jag har att ge <3

I vilket fall som helst, vi hjälpte barnhemmet med:
- Vi betalade skolan för år 2018 för 24 barn.
- Vi betalade av hyran för tomten som barnhemmet står på för 7 månader.
- Vi köpte blöjor, mat, vatten i mängder, lakan och kuddfodral.
- Det är 9 kvinnor från samma kåkstad som kommer och hjälper till 6 timmar om dagen, de får inte så mycket betalt för detta så vi gav dem alla varsitt kuvert med en liten julbonus <3
- Alla barnen har fått skoluniformer pga en annan svensk tjej som har varit där nere och hjälpt till, vad som saknades var slipsar så de köpte vi till alla barnen.

När man kör till barnhemmet åker man igenom kåkstad efter kåkstad, för er som inte vet vad det är så är det ett stort område där typ 99% av "husen" är hemmagjorda utav plankor av olika slag, plast, trä, tyg, vad man hittat helt enkelt. Här finns oftast ingen elektricitet eller kranvatten, barnhemmet ligger i en kåkstad men de består av ett hus + baracker med riktiga väggar, de har kranvatten osv. I vilket fall, jag har haft känslan varje gång när vi kört till barnhemmet att vi måste hjälpa en familj som bor här omkring. Min kompis från Kapstaden, hans mamma + 2 barn bor i en kåkstad, jag började prata med honom för att se hur han skulle känna sig om vi åkte hem till hans mamma för att se om hon behövde hjälp med något.

Vi kom hem till dom och det såg ut som på bilderna ovan, mitt hjärta gick i en miljon bitar när vi kom in och såg M som är 13 år sitta i en fåtölj, syster som är 2 år låg i sängen och hostade och hade feber. M hade varit barnvakt sedan igårkväll när mamman åkte till jobbet, vi satte oss ner och började prata en massa, såg hur dom hade det med ingen mat, de fanns typ två koppar, 2 bestick, en skål, EN säng på 3 personer osv. Vi hade med oss en massa mat så vi bar in allting och satte oss på golvet tillsammans med M och började prata allmänt om roliga saker, sport osv, vi åt kakor tillsammans och hängde där i tre timmar. Hjälpte M med att mata bebisen, ge henne vatten, satte på blöja osvosv. Min kompis, deras storebror började gråta när han såg detta, för att han kan inte hjälpa till eftersom han själv inte har några pengar och bor på ett boyshelter. När mamman tillslut kom hem så började hon storgråta av glädje, vi satt och pratade och M som är 13 år sover på golvet för de har bara en säng, de ska bli utslängda från "huset" inom en månad om de inte betalar 10.000R vilket är 5000:- SEK ca. Vi åkte tillbaka dagen efter, med en säng på taket, hela bilen full med mer mat, blommor, färgglada mattor, bestick, skålar, tallrikar osvosv, vi gjorde det så hemtrevligt som det bara går i deras lilla hem, vi gav henne pengar så att hon kan betala av och inte kommer bli utslängd. Vi satt där tillsammans familjen grät och tänk vad lite som behövs där borta för att ge så mycket lycka. Nu är mitt nästa mission att åka ner och hjälpa så många familjer som möjligt.
Som ni vet så är det ju otroligt otroligt fattigt i kåkstäderna och de är mycket kriminalitet, mamman körde direkt iväg när vi åkte till hennes faster som bor en bit bort för att lämna 70% av maten som vi gav + alla pengar för att ingen ska komma in och stjäla.. Tänk att de behöver gömma en påse med 1kg ris.

Detta var något av det absolut bästa jag har gjort, så mycket kärlek som vi ger till dessa människor, jag känner så mycket kärlek för dom och så mycket kärlek som de ger än. Och att man kan ge så mycket lycka, det är ju så enkelt för oss att göra en insamling, och vi gör verkligen förändring, jag försöker säga det till mig själv för att när jag är där nere så även om jag känner så mycket kärlek så känns mycket hopplöst hela tiden, eftersom detta är en familj och ett barn i en kåkstad, i en stad, i ett land i Afrika. Tanken på hur många miljoner människor som behöver samma hjälp.

Jag kommer aldrig sluta åka till Kapstaden, jag kommer aldrig sluta älska dessa människor och jag kommer aldrig sluta hjälpa till med allt vad jag kan.

Eftersom vi tyvärr inte kan hjälpa alla människor i världen som har det svårt, även om jag så gärna hade velat, så tror jag att en av de viktigaste sakerna är att inse hur bra vi har det och att vara tacksamma för det. Vi har inte gjort någonting för att födas på rätt plats, och dessa hjärtan har inte gjort något för att födas på en plats där livet inte alltid är så lätt. Nu när jag är tillbaka i New York går mitt liv vidare, jag shoppar och jag äter mat för samma summa som kan betala en hel årslön till någon i Kapstaden och jag suckar om det är trafik, vi har I-landsproblem och that's just life. Men som sagt stanna till så ofta ni kan, se er omkring och snälla var tacksamma, för vi har det så otroligt bra på denna sidan av jorden.

Jag har fått så otroligt mycket bra kritik från tjejerna som åkte med mig, de sa att vad de gillade allra mest var att kunna blanda äventyr, lyx och att få vara med och give back och hjälpa till. Det är helt fantastiskt att vi kan göra det, jag är så stolt över mina fina tjejer som tog sig hela vägen för att följa med mig till mitt Kapstaden. Detta var absolut inte den första resan genom "To Africa With Love", kommer mer information inom några månader ang när nästa resa är!!! Maila mig om ni har frågor eller vill veta mer: juliam.blogg@live.se.

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna,

Men wow. Jag vill med nästa gång 😍

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229